De invloed van perfectionisme op burn-out (en hoe je het loslaat)
In mijn werk als burn-out coach kom ik veel tegen dat mijn cliënten zichzelf omschrijven als perfectionistisch. Ze willen het graag goed doen, voelen een hoge verantwoordelijkheid en zijn enorm loyaal richting collega's, kinderen in de klas, ouders, etc. Maar wat nou als dit er mede voor zorgt dat de stress zich blijft opstapelen en je hard op weg bent richting een burn-out?

Perfectionisme wordt vaak gezien als een positieve eigenschap, helemaal binnen de prestatie maatschappij die we om ons heen ervaren. Je werkt hard, stelt hoge doelen en bent toegewijd. Maar wat als die drang naar perfectie je eerder uitput dan vooruit helpt? Voor veel mensen met een burn-out is perfectionisme een van de grootste boosdoeners.
In deze blog duiken we dieper in de link tussen perfectionisme en burn-out én ontdek je hoe je perfectionisme kunt loslaten.
Waarom perfectionisme leidt tot burn-out
Perfectionisme lijkt misschien een manier om het beste uit jezelf te halen, maar in werkelijkheid zet het je onder constante druk.
Dit zijn de belangrijkste manieren waarop perfectionisme bijdraagt aan burn-out:
- Altijd ‘aan’ staan – Perfectionisten gunnen zichzelf weinig rust. Er is altijd iets dat beter kan of af moet. Dit zorgt voor chronische stress.
- Angst om fouten te maken – De drang om alles foutloos te doen leidt tot onzekerheid en faalangst, waardoor ontspanning ver te zoeken is.
- Moeite met grenzen stellen – Perfectionisten zeggen vaak ‘ja’ tegen extra werk of verantwoordelijkheden, uit angst om als zwak of minder bekwaam gezien te worden.
- Continue zelfkritiek – In plaats van trots te zijn op wat ze bereiken, focussen perfectionisten zich op wat nog beter had gekund. Dit zorgt voor een laag zelfbeeld en uitputting.
Hoe perfectionisme loslaten?
Gelukkig kun je leren om op een gezondere manier met je perfectionisme om te gaan. Hier zijn een paar concrete stappen:
-
Word je bewust van je perfectionisme
Herken je patronen. Wanneer leg je de lat te hoog? Waar merk je dat perfectionisme je juist tegenwerkt in plaats van helpt? -
Daag je gedachten uit
Vraag jezelf af: Moet dit echt perfect? Wat gebeurt er als ik het gewoon goed genoeg doe? Vaak ontdek je dat de wereld niet instort als iets niet 100% perfect is. -
Leer omgaan met fouten
Een belangrijk uitgangspunt vanuit de NLP is "Falen bestaat niet, er is alleen feedback". Als iets niet het gewenste resultaat oplevert dan is dat geen falen, maar een uitnodiging om te leren en bij te sturen. Oefen met dingen imperfect doen en ontdek dat dit oké is. -
Stel realistische doelen
In plaats van te streven naar ‘perfect’, richt je op ‘goed genoeg’. Wat is haalbaar binnen de tijd en energie die je hebt? -
Werk aan zelfcompassie
Hoe praat je tegen jezelf als iets niet perfect is? Behandel jezelf zoals je een goede vriend(in) zou behandelen: met begrip en zachtheid. -
Durf hulp te vragen
Soms moet je dingen zelf doen, maar je hoeft het nooit alleen te doen. Anderen inschakelen maakt je niet minder capabel, maar juist sterker. -
Neem bewust rust
Je bent niet lui als je pauzes neemt. Rust is geen beloning, maar een voorwaarde om goed te blijven functioneren. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je er ook voor een ander zijn.
Perfectionisme loslaten is een proces
Verandering kost tijd, zeker als perfectionisme diepgeworteld is. Maar elke stap die je zet in de richting van ‘goed genoeg’ is een overwinning. Door bewuster te leven en mild te zijn voor jezelf, kun je niet alleen burn-out voorkomen, maar ook meer genieten van het leven.
Wil jij jouw perfectionisme aanpakken en leren om op een gezonde manier met je energie om te gaan? Laten we samen kijken wat jij nodig hebt om weer in balans te komen.
Reactie plaatsen
Reacties